Screening for livmoderhalskræft

Screening-for-livmoderhalskrft

Sådan foregår undersøgelsen

Du bliver undersøgt hos din egen læge. Lægen foretager en gynækologisk undersøgelse og tager samtidig en celleprøve fra livmoderhalsen. Prøven undersøges for celleforandringer eller HPV.

OBS: PRØVEN KAN IKKE TAGES UNDER MENSTRUATION-

PLANLÆG DIN AFTALE HEREFTER

 

Hos lægen

Den praktiserende læge tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Prøven er den samme, uanset om den undersøges for celleforandringer eller for HPV. De fleste kan godt mærke, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Celleprøven bliver sendt til et laboratorium. Nogle prøver undersøges i mikroskop for at se, om der er celleforandringer. Andre prøver bliver undersøgt for HPV.

Lægen tager celleprøven ved hjælp af en lille gummibørste

Celleforandringer kan være forstadier til kræft. Men der kan også være tale om såkaldt atypiske celler, som kan skyldes betændelse.

 

Svar på prøven

Du får svar på prøven i e-Boks, medmindre du har aftalt andet med lægen.

Hvis du anbefales en opfølgende prøve eller yderligere undersøgelse hos en gynækolog, skal du tale med din læge om det videre forløb.

 

Hvis prøven viser HPV-infektion eller lette celleforandringer (LSIL)

Hvis der findes lette celleforandringer eller HPV-infektion, kan du blive anbefalet at få taget en ny celleprøve efter 6 eller 12 måneder. Det afhænger bl.a. af, hvilken HPV-type, der er tale om, og af din alder. Hvis prøven viser bestemte HPV-typer eller en kombination af HPV og lette celleforandringer vil du – afhængig af din alder – også blive tilbudt yderligere undersøgelse.

 

Hvis prøven viser svære celleforandringer (HSIL)

Hvis din celleprøve viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ, vil du altid blive henvist til en gynækolog og få foretaget en kikkertundersøgelse (kolposkopi).

 

Kikkertundersøgelse hos gynækologen

Gynækologen ser ind på livmoderhalsens overflade med et kikkertlignende apparat (kolposkop). Det tager 10-15 minutter, og undervejs tager gynækologen små vævsprøver og en ny celleprøve fra livmoderhalsen. Det kan føles som små trækninger eller lette smerter. Nogle kvinder mærker dog ingenting. Det kan bløde lidt efter en vævsprøve, så det er en god ide at tage et bind på bagefter. Efter cirka 2 uger kommer der svar på prøverne, og du får at vide, om celleforandringerne skal fjernes ved en såkaldt kegleoperation.

Behandling af forstadier til livmoderhalskræft (kegleoperation)

Hvert år bliver mange tusinde kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft med en kegleoperation. Ved operationen fjernes et kegleformet stykke omkring kanalen i livmoderhalsen. Ved at behandle forstadier kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.

 

Få mere viden her